top of page

Acerca de

diethome.jpg

Bio

Diet van Velzel maakt beeldend werk dat voornamelijk licht van aard is, maar de harde realiteit dringt er tegenwoordig vaker in door. Haar hoofdonderwerpen zijn:  de mens en menselijke karikatuurtjes, flora en fauna, de grote stad en grote bouwsels, en de laatste tijd, in abstractere zin, ‘destructie plus een vorm van reparatie’. Haar stijl wisselt van figuratief tot abstract, en van strak omlijnd tot los. Het materiaalgebruik is eveneens divers. Op basis van haar onderwerpen werkt ze aan een aantal doorlopende series die elkaar soms overlappen.

 

- De ‘kleine scènes’ (in pen-aquarel) met mild karikaturale mensjes zijn het meest toegankelijk. Diet neemt de mens, en zichzelf, zeer serieus maar ook weer helemaal niet.

 

- De stedelijke omgeving wordt verkend in groter, half-figuratieve stukken in acryl of gemengde techniek, zoals deelcollages. Dit levert beelden van  fantasiesteden op, vervolgens van onmogelijke geometrische structuren die vaak precair de hoogte in gaan. Hiermee verbonden zijn de diepe kloven die nauwelijks over te komen zijn. 

 

- Het  landschap en de natuur, met name bomen, zijn een terugkerend onderwerp, maar ook hier is vaak sprake van een fictieve benadering om een bepaald aspect uit te lichten.

 

- De staat van de wereld heeft bijgedragen aan het ontstaan van de serie ‘destructie en reparatie’. Doeken worden kapot gesneden en daarna vaak, niet altijd, improvisorisch gerepareerd met ijzergaren en glitters.   

 

Diet van Velzel werd opgeleid door een aantal, met name Rotterdamse kunstenaars en bezocht de Kunstacademie van Trier. In het verleden studeerde ze vergelijkende letterkunde and taught English. Ze schreef twee kinderboeken, de lyrics bij een CD met kinderliedjes,  en een bundel met twaalf sproken. (in het Engels).

 

 

www.dietvanvelzel.nl

dietvanvelzel@planet.nl

bottom of page